Resposta d’Aliança Catalana a l’actitud d’Acord per Ribera d’Ondara-ERC

Dissabte dia 17 de juny AC vam entrar oficialment a formar part de l’Ajuntament de Ribera d’Ondara, i farem tot el que estigui al nostre abast per demostrar a la ciutadania que els seus vots no van caure en sac buit

El vell costum de fer comunicats a aquest setmanari de grups polítics, entitats i veïns del municipi de Ribera d’Ondara ve de lluny, i veiem que les noves generacions continuen amb ganes de seguir la tradició, així doncs no serem nosaltres els qui la trenquem, almenys no en aquesta ocasió; la nostra única intenció és defensar-nos del conjunt d’acusacions que van sortir publicades a la secció de “Cartes al Director” el passat 15 de juny per part del grup Acord x Ribera d’Ondara-ERC (a partir d’ara AxRO) i, per tant, d’ara en endavant no entrarem en la dinàmica de contestar constantment a través d’aquest mitjà, ja que creiem fermament en el debat real, constructiu i efectiu al Consistori del qual uns i altres formem part. Anem a pams.

En primer lloc, AxRO acusa a Aliança Catalana (a partir d’ara AC) d’haver boicotejat el seu últim acte de campanya, celebrat el divendres 26 de maig a les 19:30h a la Sala del Local Social l’Amistat. Si bé és cert que des d’AC haviem programat el nostre acte de tancament de campanya el mateix dia al Bar del mateix local a les 19h (que tot aquell qui coneix l’edifici sap que actualment té accessos separats i totalment independents), ja feia setmanes que l’Ajuntament de Ribera d’Ondara n’estava al corrent.

Desconeixem els motius pels quals a AxRO els va “afectar tan profundament” aquesta situació, així com les acusacions gratuïtes que ens fan d’haver mostrat, al seu parer, una “actitud provocadora i crispadora” envers ells. Des d’AC vam celebrar el nostre acte amb total naturalitat, il·lusió i senzillesa, i creiem que totes les persones que hi van assistir (les quals superaven amb escreix el nombre d’assistents a l’acte d’AxRO), poden corroborar si aquestes acusacions rebudes són certes o bé es tracta només d’una percepció errònia dels integrants de la candidatura d’AxRO. Val a dir que, una bona colla d’assistents a l’acte d’AC, un cop finalitzat, van anar a escoltar l’acte d’AxRO. La població, de la mateixa manera que escull lliurement a qui dóna el seu vot, escull també a quin acte prioritza assistir.

En segon lloc, AxRO publica que des de la candidatura d’AC hem escampat notícies falses per les xarxes socials, posant especial èmfasi al tema de la proposta d’un debat electoral entre els tres candidats a l’alcaldia de Ribera d’Ondara. Des d’AC formulem la pregunta següent: Es va fer aquest debat? Ras i curt: No. Els grups d’AC i Primer Ribera d’Ondara estavem disposats a fer-lo sense condicions, però finalment no es va dur a terme, per tant no hi ha res més a afegir. Respecte a la difusió d’informació falsa, des d’AC volem remarcar que en cap moment de la campanya hem donat informació enganyosa ni fet comentaris personals sobre els integrants de cap dels altres dos grups polítics que s’han presentat a les eleccions de Ribera d’Ondara.

Lamentablement, i en contra del què pregonen al cinquè punt del seu escrit, aquesta és una afirmació que AxRO no es pot atribuir, ja que des de la seva candidatura sí que s’han escampat calúmnies sobre els integrants d’AC, fet que poden confirmar els assistents a alguns dels actes de campanya d’AxRO: han tingut la poca sensibilitat d’utilitzar informació estrictament personal i molt delicada per fer un joc brut mai vist en els comicis del nostre municipi i que, com a conseqüència, només fan que contribuir a minar la concòrdia del veïnat. Dit això, en una afirmació del seu text sí que ens trobem afins amb AxRO: “cap veí que es presenti de manera valenta i honesta a unes eleccions mereix aquest tracte” (cit.).

En tercer lloc, AxRO ens retreu a AC no haver-los donat suport per aconseguir l’alcaldia del municipi. Aquest punt, el qual té un aire de rebequeria infantil, posa de manifest que aquesta és la mare de tots els problemes de la seva candidatura. Des d’AC volem aclarir que, en el supòsit que el seu relat fos cert, arribat el moment, qualsevol partit té tot el dret a decidir a qui “sí” i a qui “no” dóna el seu suport en funció de moltes variables en el decurs dels aconteixements (a tall d’exemple, només cal mirar els recents resultats de les alcaldies de Ripoll i Barcelona). Des d’aquestes línies recalquem que la nostra postura ha estat l’abstenció, romanent a l’oposició per fiscalitzar tota acció del nou govern municipal, deixant que sortís la llista més votada com a escollida per ocupar l’alcaldia, cosa que des d’AC hem manifestat públicament en diverses ocasions que cal respectar ja que es tracta de la voluntat del poble. Les difamacions constants a les xarxes socials d’alguns integrants força bocamolls d’AxRO (molt insistents i, tot sigui dit, força ignorats arreu) perquè el relat que prevalgui sigui el que més els interessa a ells (com el que AC ha pactat amb el PSC a Ribera d’Ondara), sembla ser que no els ha funcionat; i no només no han aconseguit fer canviar l’opinió pública a base de repetir el seu discurs fins la sacietat, sinó que ni tan sols han pogut tapar el seu nou fracàs electoral, estès també arreu del país. Recalquem: AC no ha pactat amb cap dels dos partits, ni ERC ni PSC, ja que considerem que ambdós han causat danys ingents, alguns irreparables, a Catalunya.

Al quart punt, AxRO per una banda ens acusa de ser un grup intolerant amb la gent de parla castellana i amb la gent immigrant. Simplement, volem recordar que la persona número 5 de la llista d’AC és una persona castellanoparlant i que fa ben poc que ha immigrat a Catalunya: la seva acusació ja perd tota força amb aquesta senzilla dada. Aprofitem per aclarir que, en cap moment, ni en el programa electoral ni durant la campanya, va sortir cap referència a la immigració per part de la nostra candidatura.

Per altra banda, en el mateix punt, AxRO nega qualsevol tipus de contacte entre ERC i AC: des del nostre grup afirmem amb contundència que ERC gairebé un mes abans de les eleccions no feia escarafalls a intentar pactar amb AC per garantir la seva investidura. Així doncs, un cop vist que nosaltres no hi estàvem disposats a cap preu, han optat per engegar tota la maquinària difamadora i ignominiosa per acusar-nos de tots els mals i convertir-nos en els nous “dimonis” (qualificació que arrabassem a l’alcalde, sr. Sabanés, utilitzada per un membre d’AxRO per definir-lo a les xarxes). És molt trist haver-se de trobar en una situació de desesperació en haver de dependre d’altres partits que, per cert, no dubten a qualificar de “feixistes” malgrat alguns dels seus integrants prou combreguin amb molts dels nostres postulats.

En el punt número 5 del seu escrit, en referència a la frase on mostren un sobtat interès perquè alguns dels nostres votants “s’hagin sentit enganyats”, els hi responem que no passin pena pel nostre electorat; AC no hem presentat la nostra candidatura per enganyar a ningú, si no per treballar pel bé i la prosperitat de tot el municipi i els seus habitants. Si se’ns permet el consell, seria bo que AxRO es preocupés dels seus 119 votants, dels quals tant en parlen, i que posats a fer s’esforcin també en pensar en la resta de Riberencs per tal de complir el seu eslògan: “cal que tots comptem i que tots decidim”. Estarem encantats de poder llegir una “Carta al Director” d’aquesta publicació en la qual AxRO, en lloc de centrar-se solament a criticar, expliqui totes les accions constructives que han posat sobre la taula durant els quatre últims anys prioritzant el bé comú, així com les propostes concretes que tenen pensades per aquesta pròxima legislatura. Sens dubte, seria la manera d’anar pel bon camí i així posar la primera pedra del seu projecte, aquella que no han posat durant els últims quatre anys, per treballar per la “bona convivència al municipi” que també tant els agrada proclamar. Això sí, amb coherència, perquè això de deixar de saludar al veí que no els riu les gràcies, o bloquejar a les xarxes el que lliurement expressa el que vol però és crític amb la seva manera d’actuar, no és una bona manera de començar. Tal i com deia Noam Chomsky, “si no creiem en la llibertat d’expressió per a aquells que menyspreem, és que no hi creiem en absolut”.

En el sisè i últim punt, AxRO afirma que a les Municipals del 2019 se’ls van arrencar cartells (comicis en què nosaltres no vam participar), però obvien que enguany, casualment, els únics cartells arrencats o bandejats han estat els de Primer Ribera d’Ondara i els d’AC… El victimisme d’AxRO ja poca gent el compra: han tingut quatre anys per demostrar la seva vàlua i, ara per ara som incapaços de trobar quelcom que hagin aportat de forma constructiva pel bé col·lectiu de Ribera d’Ondara durant aquest temps. Els fets, fins a data d’avui, demostren que l’única estratègia que han adoptat ha estat la de continuar posat traves a qualsevol projecte o iniciativa que no vingui del seu grup. La seva manera de fer, superioritat moral i animadversió cap al Sr. Francesc Sabanés els ha impedit sumar per construir un municipi més pròsper i sobretot més ben avingut, dos conceptes que nosaltres sí que treballarem per assolir amb bona voluntat i concòrdia, tot i no tenir ni l’experiència ni les titulacions i càrrecs dels quals AxRO sí que disposa.

Per concloure, pensem que sense autocrítica no hi pot haver millora, i hom ha de valorar els motius pels quals ha obtingut menys vots que en els comicis anteriors, fet que com a Riberencs trobem a faltar tant per part d’AxRO com per Primer Ribera d’Ondara. Dissabte dia 17 de juny AC vam entrar oficialment a formar part de l’Ajuntament de Ribera d’Ondara, i farem tot el que estigui al nostre abast per demostrar a la ciutadania que els seus vots no van caure en sac buit. Esperem treballar conjuntament, amb responsabilitat, deixant de banda aquests estira i arronsa personals que tant malestar sembren, i posar-nos a fer la feina que els Riberencs i Riberenques ens han encomanat.

Ribera d’Ondara, 21 de juny de 2023