Victòria de Sílvia Orriols contra l’islamisme radical: els tribunals defensen la llibertat d’expressió de la regidora d’Aliança Catalana

Orriols va ser acusada per l’associació islàmica Annour (qui va contractar l’imam salafista involucrat en els atemptats terroristes islamistes del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils) per oposar-se a l’obertura d’una altra mesquita a Ripoll.

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Ripoll ha decretat el sobreseïment de la causa contra Sílvia Orriols, que va començar arran dels fets del plenari del 28 de gener del 2020, en què la regidora va argumentar contra l’obertura d’una nova macromesquita a Ripoll.

Així, tal i com reconeix l’auto judicial, la raó respon a fets objectius: que l’encarregada de gestionar-la era l’associació islàmica Annour, que va contractar l’imam terrorista Es Satty, involucrat en els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, i que va permetre que es cridés a la gihad dins el seu anterior centre de culte.

L’associació Annour va denunciar Orriols per delicte d’odi. La regidora es podia enfrontar fins a 4 anys de presó. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Ripoll ha rebutjat rotundament l’acusació, afirmant que la regidora estava emparada pel dret a la llibertat d’expressió, dret reconegut pel Tribunal dels Drets Humans i que mereix especial protecció respecte càrrecs públics en un context de confrontació d’idees d’alt interès general, tenint també en compte les expressions usades i la intenció manifesta de la regidora d’Aliança Catalana.

Els tribunals han determinat que les paraules de Sílvia Orriols s’emmarquen dins el necessari intercanvi d’opinions propi d’una societat plural, i que perseguir-les com delicte d’odi atempta contra la llibertat d’expressió.